sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Paavalia sävelin * Paul with tunes

https://www.youtube.com/watch?v=13Dpm.WPV9IU

Viimeisen kuukauden ajan Händelin Messias-oratorio on kuulunut päivittäiseen ohjelmaani opetellessani sen kuoro-osia. Olen aina pitänyt tästä valtavasta musiikkiteoksesta, mutta nyt sen sanoma avautuu joka päivä yhä uudelleen.

For the past month I have been every day listening to Handel's Messiah while trying to learn it's choral parts. I have always liked this huge musical work, but now it's message appears again every day.

Edellä jakamassani linkissä basso-baritoni Philippe Sly laulaa resitatiivin Behold, I tell you a mystery ja aarian The trumpet shall sound. Tekstikohta on 1. Kor. 15: 51 - 53.
"Katso, minä sanon teille salaisuuden: emme kaikki kuolemaan nuku, mutta kaikki me muutumme, yhtäkkiä, silmänräpäyksessä, viimeisen pasunan soidessa; sillä pasuna soi, ja kuolleet nousevat katoamattomina, ja me muutumme. Sillä tämän katoavaisen pitää pukeutuman katoamattomuuteen ja tämän kuolevaisen pitää pukeutuman kuolemattomuuteen."

Bass-baritone Philippe Sly is singing a recitative Behold, I tell you a mystery and an aria The trumpet shall sound. The text is from 1. Cor. 15: 51 - 53.
"Behold, I tell you a mystery; We shall not all sleep, but we shall all be changed, In a moment, in the twinkling of an eye, at the last trumpet: for the trumpet shall sound, and the dead shall be raised incorruptible, and we shall be changed. For this corruptible must put on incorruption, and this mortal must put on immortality."

Paavalin opetuksen mukaan ihmiskuntaa odottaa siis valtava muutos Jeesuksen paluun yhteydessä, kun kuolevaisuus ja katoavaisuus lakkaa, ja pelastettujen osana tulee olemaan ikuinen elämä eli kuolemattomuus. 
Paul was teaching that when Jesus shall return there will be a big change, for mortality and corruption shall cease and the saved shall get eternal life or immortality.

Tällä hetkellä vain itse Jumala on kuolematon (1. Tim. 6: 16) koko universumissa. Kuolemattomuus on siis mahdotonta asia ihmiselle, ennen viimeisen pasunan soimista. Näin ollen "sielujen kuolemattomuus" on epäraamatullinen valhe, eikä se kuulunut millään tavalla Paavalinkaan opetukseen.

Now God himself is the only one who is immortal (1. Tim. 6: 16) in the whole universe. Immortality is impossible for us before the last trumpet. Therefore "immortality of the soul" is an unbiblical lie, which Paul never supported.

Ajatus sielun kuolemattomuudesta on monelle ihmiselle kuitenkin varsin rakas. Mutta ikuisen elämän kannalta meidän kannattaa luopua kaikista lempiopeistammekin  totuuden edessä!

However many people are fond of the idea of immortality of the soul. But isn't it worth of giving up even our own favourite ideas before the truth!

Jumalan varoituksessa kuolemasta tottelemattomuuden seurauksena ei ole mitään epäselvyyttä (1. Moos. 2: 16, 17). Myöskään Aadamin ja Eevan valinnasta ei voida olla kahta eri mieltä. Kumpikin heistä valitsi väärin; ensin Eeva ja sitten Aadam (1. Moos. 3: 6). Syntiinlankeemuksen seuraukset ovat ilmeiset meille kaikille, sillä Edenin ulkopuolella elämäämme vaivaa synti, sairaudet ja kuolema. Aadam ja Eeva valitsivat tottelemattomuuden ja sen myötä kuoleman, ja näin kuolema tuli meidän kaikkien ihmisten osaksi (1. Kor. 15: 21).

God's warning about death as a result of disobedience is clear enough (Gen. 2: 16, 17). What about Adam and Eve; did they agree with God? No, both of them made a wrong choice; first Eve and then Adam (Gen. 3: 6). The consequences of the fall are distinct for us; outside of Eden we suffer from sin, disease and death. Adam and Eve did choose disobedience and death, therefore death is everyone's part (1. Cor. 15: 21).

Kun Adamista tuli luomisen hetkellä "elävä sielu" (1. Moos. 2: 7)... huom! ei "kuolematon sielu"... se tarkoittaa, että lihan ja hengen muodostama kokonaisuus alkoi elää... hänestä tuli elävä olento. Mutta kun ihminen kuolee, lihan ja hengen yhteys lakkaa, sillä liha palaa maahan ja henki Antajansa luo (Saarn. 12: 7). Maahan palannut liha tulee matojen ruuaksi ja maan ravinnoksi, ja henki on Antajansa tiedossa... "taivaan pankissa". Kuoleman jälkeen ihminen ei elä miltään osalta. Ei ole olemassakaan "kuolematonta sielua", koska kuolema on ihmisen osa!

When Adam became "a living soul"(Gen. 2: 7)... note: not "immortal soul"... at the moment of creation, it means that the entirety of flesh and spirit began to live... or he became a living creature. But when a man dies the connection between flesh and spirit stops/ceases, for the flesh/dust shall return to the earth and the spirit shall return to God who gave it (Ecc. 12: 7). The flesh on the earth is for worms and the spirit is with God... in his "heavenly bank". After death man will not live in any part. "Immortal soul" does not exist at all, because every man have to die!

Hepreaksi "elävä sielu" (elävä olento) on נפש חיה (nephesh chajja), 
ja "vainaja" on נפש מת (nephes met) eli "kuollut sielu".

In Hebrew "a living soul" (living creature) is נפש חיה (nephesh chajja), 
and "deceased" is נפש מת (nephesh met) or "dead soul".

Ihmiskunnan tottelemattomuus Jumalaa kohtaan on syventynyt ja pahentunut syntiinlankeemuksen jälkeen, ja Käärmeen Eevalle esittämä valhe on saanut monenlaisia muotoja ihmisten uskomuksissa ja uskonnoissa. Käärmeen väite "ette suinkaan kuole" (1. Moos. 3: 4) on tuottanut mm. opin "sielun kuolemattomuudesta". Tiedämme hyvin, miten yksi valhe kasvattaa toisen jne. Näin on käynyt aikojen saatossa myös Käärmeen valheen kanssa. Kun kerran uskotaan sielun kuolemattomuuteen, on pakko kehittää uusia oppeja kuolemattomien sielujen tueksi. Täytyyhän niiden jossakin asustaa ja jotenkin elää ja toimia jne. Näin on saatu erilaisia selityksiä kuolemattomien sielujen paikasta (Haades/Vainajala, Tuoni/Tuonela, Mana/Manala jne) ja niiden "elämäntavoista" ja esiintymisestä (haamut, aaveet, henget, devat jne.).

The disobedience of the mankind has been deeper and worse after the fall, and the lie the Serpent told to Eve has got many modes in human beliefs and religions. The Serpent's claim "ye shall not surely die" (Gen. 3: 4) has produced among other things the doctrine of "immortality of the soul". We know very well that one lie produces the second one etc. This is what has happened over time even with the Serpent's lie. When people believe in immortality of the soul, it has forced to formulate new doctrines to support this belief. Naturally if there were immortal souls, they should also live somewhere and be seen somehow. Therefore there are many names about their places...such as Hades/underworld... and of their states of matter... such as ghosts, phantoms, devas etc.

Se, että sana aave/haamu esiintyy Raamatussa (VT:ssa רפאים ja UT:ssa מראה רוח) ei tee kuolemattomista sieluista totuutta... aivan yhtä vähän kuin kertomus Daavidista ja Batsebasta ja tämän aviomiehestä tekee Daavidin suorittamasta murhasta ja aviorikoksesta oikeutettua ja pyhää. Raamatussa kerrotaan myös ihmiskunnan vääristä uskomuksista ja raadollisista teoista peittelemättömän avoimesti.

The fact that the word ghost appears in the Bible (רפאחם in the Old Testament and  מראה ריח in the New Testament) doesn't mean that the immortal souls are the truth... just as little as the story about David and Bathsheba and her husband gives access to David's murder and adultery or sanctifies his deeds. Even the human wrong beliefs and unscrupulous doings are described openly in the Bible.


2 kommenttia:

  1. Sellainen ajatus, että Jeesus olisi kuoltuaan mennyt tuonelaan ja saarnannut siellä "vankeudessa oleville hengille" on mytologiaan taipuvaisten ihmisten uskon ja väärien käännösten seurausta. Tuollainen ajatushan on täysin absurdi! Se on myös vastoin Jumalan oikeudenmukaisuutta ja tasapuolisuutta, sillä jokaiselle ihmiselle on annettu tämä elämä valinnan tekemistä varten (Hepr. 3: 7, 8). Kukaan ei voi muuttaa enää kuolemansa jälkeen ratkaisuaan ja valintaansa hyvän ja pahan, oikean ja väärän välillä. Jokaisen kohtalo sinetöidään tässä elämässä tehtyjen valintojen mukaan. Kuviteltu saarnaaminen tuonelassa olisi ensinnäkin täysin mahdotonta, sillä sellaista paikkaa ei oikeasti ole, koska kaikki kuolleet ovat haudoissaan (Jeesus oli Joosef Arimatialaisen haudassa), ja toiseksi se olisi aivan turhaa, sillä kukaan ei enää voisi valita toisin (Ps. 6: 6).

    VastaaPoista
  2. Se, että ihmiset uskovat sielun kuolemattomuuteen, tarjoaa langenneille enkeleille oivan tilaisuuden näytellä ja imitoida vainajia ja eksyttää ihmisiä yhä syvempiin saatanallisiin valheisiin.

    VastaaPoista